Zwycięzcy konkursu SNPL 2023

Zwycięzcy konkursu SNPL 2023

5 stycznia w Domu Kultury Polskiej w Wilnie odbyło się uroczyste ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród konkursu na najlepszą pracę kwalifikacyjną (licencjacką lub magisterską) w dziedzinie szeroko pojmowanej problematyki Wileńszczyzny. Nagrodzono 4 prace obronione w roku 2023. Wśród laureatów znalazły się absolwentki I oraz II stopnia ekonomii Filii UwB w Wilnie.

Stowarzyszenie Naukowców Polaków Litwy już po raz szósty uruchamia konkurs, aby motywować młodych badaczy do pogłębiania wiedzy w ich dziedzinach i jej praktycznego wykorzystania na obszarze Wileńszczyzny. W tegorocznej edycji oceniano 9 prac, w tym z Filii UwB w Wilnie, Uniwersytetu Wileńskiego, Uniwersytetu Witolda Wielkiego oraz Uniwersytetu Łódzkiego.

Nagrodę główną otrzymała praca licencjacka Elżbiety Julity Titaniec (Uniwersytet Wileński) , która dotyczyła problemu oryginalnej pisowni imion i nazwisk Polaków na Litwie. Na drugim miejscu znalazły się absolwentki Filii UwB w Wilnie, Aliona Buchovskienė  z pracą licencjacką pt. „Rola aniołów biznesu w finansowaniu startupów w wybranych krajach Europy Środkowo-Wschodniej”  oraz Agata Bielska  z pracą magisterską  pt. „Uwarunkowania rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw na Litwie na tle pozostałych krajów Unii Europejskiej”. Trzecie przyznano Anicie Błażejewskiej za pracę magisterską pt. „Artystki Wileńskiego Towarzystwa Artystów Plastyków 1920–1930” napisaną na Uniwersytecie Łódzkim.

Gratulujemy absolwentkom i życzymy dalszych sukcesów!

 

Galeria zdjęć
©2022 Wszystkie prawa zastrzeżone.

W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych. Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej. Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności Uniwersytetu w Białymstoku. Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.